Skumbag Brewery drop by

 

During October the guys from Skumbag Brewery dropped by for a visit. They were kind enough to write an article on their blog about their visit and below is an english translation of their blog entry. Below that you’ll find the Norwegian version and a link to the original post.

 

Little Brother Brewery, Oslos Smallest Microbrewery!

With 80 liter batches Little Brother Brewery is truly an authentic microbrewery, and the small brewery’s beers are of the highest quality and are exclusive to a rare few places in Oslo.

Oslo’s smallest commercial brewery is located centrally in a backyard in Akersveien. We (Arild and Jostein) joined three other beer enthusiasts who had found their way here. Cameron the Head Brewer opened the doors with joy and enthusiasm, to let us curious beer enthusiasts come by and see what’s going on at the brewery and have a nice chat.

Australian Cameron Manson spoke very good Norwegian since he and his Norwegian girlfriend have lived here for quite some time, and we listen excitedly when he enthusiastically talked about how he started his brewery and about the different beers brewed here.

Brewing the day of our visit was an “Epic venture IPA” which is one of the core range of beers you can buy at Cafe Sara or Cafe Nero. This beer received very good feedback during the beer festival “Oslo beer week”, so there are many who are now happy to buy this hefty IPA. Although the brewery has a solid IPA, there are a lot of experimental and exciting beers brewed here as well. One of these experimental brews is a very hefty coffee-beer you should absolutely try if you get the chance! On our visit we also discovered that Cameron was brewing a very exciting beer which has been fermented with Brettanomyces yeast – (wild yeast for making sour beers).

The two brothers Cameron and Andrew started Little Brother Brewery in 2013, and the initial goal was to start a pilot brewery on the current smaller equipment while they looked for a larger location. However, once they received their production licenses they found their current location was suitable and suddenly were delivering to two eateries in Oslo: Sara Cafe and Cafe Nero. They also supply craft beer to DogA for various events.

While Cameron takes care of brewing life in Oslo, big brother Andrew is located in Australia and takes care of all the graphic design including all the different labels for the bottles!

Cameron currently brews once a week, and the batches are small, 80 liters each time but the goal is to increase production in the not too distant future. They will soon be able to supply KeyKegs (a type of “new standard” for kegs used by microbreweries). This will allow for much easier distribution and allow their craft beer to be served in more locations. Little Brother Brewery is also aiming to open a Cellar Door Shop where you can buy large bottles, called “growlers” that you can come and refill. This is certainly something we are really look forward to!

Little Brother Brewery is a breath of fresh air for local Oslo craft beer, and we look forward to seeing more beer from the little brewery in the future. We would recommend anyone to take a trip to Café Nero or Cafe Sara to try the craft beer from Little Brother!

 

Norwegian Version

Med 80 liters batcher snakker vi virkelig ekte mikrobryggeri, og det lille bryggeriet sitt øl av beste kvalitet er en ekslusiv vare som å finne på noen få steder i Oslo.

Oslos aller minste kommersielle bryggeri  holder til sentralt en bakgård i Akersveien. I tillegg til oss (Arild og Jostein) var det  tre andre ølentusiaster som hadde funnet veien hit, ettersom Cameron med glede og entusiasme åpner sine bryggedører for å la nysgjerrige ølentusiaster komme innom og se hva som foregår på bryggeriet og slå av en hyggelig prat.

Australske Cameron Manson snakker veldig bra norsk siden han har norsk kjæreste og bodd her en stund, og vi lytter spent når han med stor entusiasme forteller om hvordan han startet bryggeriet sitt og om de ulike ølene som brygges her.

I dag brygges det en “Epic venture IPA” som er et av de faste ølene man kan få kjøpt på cafe Sara eller cafe Nero. Dette ølet fikk veldig gode tilbakemeldinger på ølfestivalen “Oslo beer week”, så det er mange som nå er glade for å kunne kjøpe denne heftige IPAen. Selv om bryggeriet har en fast IPA, så er det mye eksperimentering og spennende øl som brygges her i tillegg, og det har blitt brygget noen veldig heftige kaffe-øl som du abolutt bør smake om du får muligheten! På vårt besøk oppdaget vi også at det sto et veldig spennende øl og gjæret med Brettanomyces- gjær (villgjær for å lage sur-øl) .

De to brødrene Cameron og Andrew startet Little Brother Brewery i 2013, og målet var å  pilotbrygge på det lille bryggeutstyret mens de så etter større anlegg. Det ble søkt om tilvirkningsløyve og plutselig var bryggingen i gang med levering til to serveringssteder i Oslo: Cafe Sara og Cafe Nero. I tillegg leveres det øl til Doga under ulike arrangementer.

Mens Cameron tar seg av bryggingen bor storebroren Andrew i Australia og tar seg av alt det grafiske arbeidet, og tegner blant annet alle de ulike etikettene til flaskene!

Det brygges en gang i uken, og batchene er små, 80 liter hver gang. Dette holder  til å drifte bryggingen,  men målet er å øke produksjonen om ikke alt for lenge.  Det skal snart også tappes på KeyKegs (en type “ny standard” på praktiske engangsfat som brukes av mikrobryggerier). Dette gjør økning av distribusjon mye enklere og ølet kan også da serveres på flere steder. I tillegg jobbes det også med å få til et utsalg der man kan kjøpe store flasker, såkalte “growlers” som man kan komme og fylle på. Dette er absolutt noe ser vi veldig frem til!

Med et friskt pust som Little brother brewery får man virkelig satt fokus på lokalt øl, og vi gleder oss til å se mer øl fra det lille bryggeriet i tiden fremover. Vi vil anbefale alle å ta en tur innom kafe Nero eller kafe Sara å smake på ølet fra Little brother!

 

Link to original post:

http://www.skumbag.no/little-brother-brewery-oslos-minste-mikrobryggeri/